April 29, 2013

Ikan

KLASIFIKASI IKAN

a) Ikan berisi putih (white fish)
  • Terdapat di kawasan tropika dan subtropika.
  • Kandungan lemak yang rendah iaitu kurang daripada 5 % dan lemaknya tersimpan dalam hati ikan yang menjadikan isinya berwarna putih.
  • Contoh ikan : kod, merah, parang, senangin, bawal putih
Ikan senangin





Ikan bawal putih

b) Ikan berminyak (oily fish)
  • Mengandungi kandungan lemak di antara 10 - 25 %.
  • Kaya dengan lemak tak tepu.
  • Flesh adalah lebih gelap dan berwarna hitam kerana kandungan lemak yang tinggi di seluruh isinya yang menjadikannya berwarna kehitaman.
  • Mengandungi lebih banyak kandungan nutrisi berbanding ikan berisi putih.
  • Contoh : salmon, sardin, tongkol, tenggiri, cencaru
 
Ikan tenggiri

Ikan cencaru
Ikan sardin


  BENTUK IKAN DI PASARAN

                                                          1) Fillet
Fillet
  • Potongan ikan tanpa tulang
  • Kulit boleh dibuang ataupun tidak dibuang
                                                   2) Drawn Fish
Drawn Fish
  •  Organ dibersihkan dan ekor, kepala dan sirip tidak dibuang. 
                                                    3) Processed
Processed fish
  • Ikan yang telah diproses contohnya ikan dalam tin.
  • Merupakan ikan yang setengah masak.

                                           4) Dressed Fish
Dressed fish
  • Organ, sisik dan sirip dibuang.
  • Kepala dan ekor boleh dibuang dan juga tidak dibuang



5) Steak
Steak fish
  • Ikan yang dipotong melentang.
  • Setiap potongan mempunyai tulang belakang ikan.
  • Kulit tidak dibuang.



BAHAGIAN IKAN



0 comments:

Post a Comment