April 22, 2013

RESEPI MINGGU INI

RESEPI MINGGU INI


Spicy Roasted Chicken served with Mushroom Black Pepper Sauce accompanied with Mashed Potato and Chef Selected Vegetables





                            Spicy Roasted Chicken


Bahan-bahan :

  1. 2 ketul chicken whole leg                            
  2. 30 ml olive oil                                           
  3. 20 gm Serbuk paprika                                
  4. 5 gm oregano                                         
  5. 1 biji lada benggala                                
  6. 5 gm thyme                                           
  7. 5 gm garam                                           
  8. 5 gm lada hitam                                     
Cara penyediaan:
  1. Panaskan oven kepada 200̊ C.
  2. Perapkan ayam ke dalam mangkuk dengan thyme, oregano, olive oil dan paprika selama 30 minit.


  3. Cucuk ayam menggunakan pisau bertujuan mempercepatkan masa memasak.


  4. Letakkan ayam di dalam dulang pemanggang dan bakar selama 45 minit atau sehingga ia benar-benar masak.     


                Mushroom Black Pepper Sauce





Bahan-bahan :

  1. 100 gm cendawan butang                              
  2. 50 gm bawang Holland (chopped fine)            
  3. 10 gm bawang putih                                     
  4. 1 helai daun bay                                           
  5. 90 gm marjerin                                             
  6. 75 gm demi glace                                         
  7. 50 gm ground black pepper                            
  8. 5 gm garam                                               
  9. 5 gm lada hitam                                         
Cara penyediaan :
  1. Panaskan mentega. Kemudian saute bawang Holland dan bawang putih dan masukkan daun bay serta cendawan yang telah dihiris nipis.


  2. Setelah naik bau, masukkan demi glace dan lada hitam hancur. Kacau sehingga pekat dan perasakan.



                                             Mashed Potato

Bahan-bahan :
  1. 380 gm ubi kentang                                      
  2. 220 ml susu segar                                        
  3. 40 gm marjerin                                            
  4. 3 gm freshly grated nutmeg                       
  5. 5 gm garam                                              
  6. 5 gm lada hitam                                          
Cara penyediaan :
  1. Kupas kulit kentang. Rendamkan dalam air setelah dipotong dua.
  2. Rebus kentang di dalam air bercampur garam sehingga empuk. Toskan.
  3. Tambahkan marjerin dan susu yang telah disuamkan ke dalam kentang. Lenyek sehingga sebati.


  4. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
  5. Bentukkan mashed potato menggunakan sudu.

      


                               Chef Selected Vegetables     
  
Bahan-bahan :
  1. 50 gm tomato ceri                                 
  2. 50 gm brokoli                                        
  3. 50 gm asparagus                                   
  4. 30 gm marjerin                                      
  5. 3 gm garam                                         
  6. 5 gm lada hitam                                   
 Cara penyediaan :
  1. Celur sayur sehingga agak masak dan masukkan ke dalam air berisi ais. Ia bertujuan mengelakkan overcooked.


  2. Panaskan marjerin. Kemudian, saute sayuran yang telah dicelur.

     
  3. Perisakan dengan garam dan lada hitam. 

0 comments:

Post a Comment