April 29, 2013

Resepi Minggu Ini

RESEPI MINGGU INI


Pan Fried Sea Bass served with Kiwi Glaze accompanied with Crispy Hash Brown and Chef Selected Vegetables





                                           Pan Fried Sea Bass


Bahan-bahan :
  1. 1 ekor ikan siakap
  2. 30 ml minyak zaitun
  3. Serbuk lada hitam
  4. Garam secukupnya 

Cara Penyediaan :
  1. Buang sisik ikan.

 









2. Lakukan proses fillet pada ikan.











3. Ikan yang telah siap di fillet.











4. Perap ikan dengan minyak zaitun, lada hitam dan garam.











5.  Goreng ikan dengan menggunakan minyak tohor.












                                                        Kiwi Glaze

Bahan-bahan :
  1. 200 gm buah kiwi
  2. 20 gm lemon
  3. 60 gm mentega
  4. 1 biji bunga lawang
  5. Garam secukupnya
  6. Lada sulah secukupnya

Cara penyediaan :
  1. Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan didihkan sehingga sedikit pekat.
  2. Perasakan dengan garam dan lada sulah.



Crispy Hash Brown

Bahan-bahan : 
  1. 300 gm ubi kentang
  2. 30 ml minyak zaitun
  3. 30 gm mentega
  4. 10 gm garam
  5. 8 gm lada sulah
Cara penyediaan :
  1. Kupas kulit kentang. Parut kentang dan keluarkan air atau lembapan yang terdapat pada kentang. 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng kentang di dalam kuali sehingga keperangan. 
  3. Perasakan dengan garam dan lada sulah.  



Chef Selected Vegetables

Bahan-bahan :
  1. 50 gm tomato ceri
  2. 50 gm brokoli
  3. 50 gm asparagus
  4. 30 gm marjerin
  5. 20 gm bawang putih
  6. Garam secukupnya
  7. Lada sulah secukupnya
Cara penyediaan :
  1. Celur sayuran sehingga agak masak
  2. Kemudian, saute sayuran yang telah dicelur.
  3. Perisakan dengan garam dan lada sulah.


 



0 comments:

Post a Comment