May 9, 2013

Resepi Minggu Ini

RESEPI MINGGU INI

PASTRI LAPIS


Pai Ayam (Doh Pai Ayam)


Bahan-bahan :

200 gram tepung gandum
150 gram marjerin pastri
50 gram marjerin
125ml air sejuk
5 gram cuka
5 gram garam


Cara penyediaan :
  1. Sukat dan timbang semua bahan.
  2. Bentukkan 150g pastri marjerin kepada empat segi panjang dan nipis. Balut dengan plastik dan sejukkan di dalam peti sejuk.
  3. Ayak tepung bersama-sama garam ke dalam mangkuk adunan.
  4. Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega sehinggan menyerupai serbuk roti.
  5. Buat lubang di tengah-tengah tepung. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
  6. Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum digunakan.
  7. Keluarkan doh dan canai doh menjadi bentuk bujur.
  8. Letakkan marjerin pastri di atas 2/3 bahagian doh.
  9. Lipat 1/3 bahagian yang tiada marjerin ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.
  10. Canaikan doh secara memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn).
  11. Balut doh dengan plastik. Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
  12. Keluarkan doh dan ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak 2 kali.
  13. Rehatkan di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.


Isian Ayam  (Inti Pai Ayam)

Bahan-bahan :

150 gram isi ayam
10 gram lik (dipotong dadu)
70 gram cendawan butang (dihiris)
30 gram marjerin
30 gram tepung
50ml stok ayam
3 gram daun pasli 
3 gram fresh thyme
30ml minyak masak
1 biji telur
5 gram garam
5 gram lada sulah


Cara penyediaan :
  1. Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut.
  2. Kemudian, di dalam kuali yang sama, masukkan pula lik dan cendawan. Masak seketika, angkat dan letakkan dalam bekas berasingan.
  3. Masukkan marjerin, biarkan ia mencair. Kemudian, masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat. 
  4. Masukkan isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun pasli dan thyme ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masak sehingga sebati dan pekat dan kemudian angkat.     
  5. Sejukkan sebelum digunakan. 


Cara penyediaan Pai Ayam :
  1. Sediakan satu kuantiti doh pastri lapis.
  2. Panaskan ketuhar dan griskan acuan pai.
  3. Canai pastri menjadi 0.5 cm tebal. Bahagikan kepada dua keping.
  4. Alaskan acuan pai dengan sekeping pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.
  5. Masukkan inti ayam ke dalam acuan dan letakkan hirisan telur di atas inti. 
  6. Basahkan bahagian tepi pai dan tutup dengan sekeping pastri lagi. Tekan perlahan tepi pai untuk melekatkannya.
  7. Gliskan kuning telur (egg wash) pada permukaan pai.   
  8. Slit bahagian tengah pai dan hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200 ̊ C sehingga warna perang keemasan.

PASTRI CHOUX

 
Cream Puff 


Bahan-bahan :

100ml air
45 gram marjerin
1 biji telur
60 gram tepung serbaguna (diayak)
3 gram garam
5 gram gula


Cara penyediaan : 
  1. Didihkan air, masukkan marjerin bersama-sama gula dan garam.
  2. Alihkan periuk daripada api dan masukkan tepung sekali gus.
  3. Kemudian, letakkan semula di atas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi periuk.
  4. Angkat dan alihkan adunan ke dalam mangkuk adunan. Sejukkan.
  5. Kemudian, masukkan telur perlahan-lahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin.
  6. Dengan menggunakan nozzle dan pipping bag, paipkan menjadi bentuk puff dan eclairs.    




Inti Cream Puff

Bahan-bahan :
  
250ml susu (disuamkan)
1 biji telur
1 biji kuning telur
15 gram tepung kastard
15 gram tepung jagung
50 gram gula kastor


Cara penyediaan :
  1. Pukul telur, kuning telur, tepung kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen vanila sehingga sebati.  
  2. Tuangkan susu yang telah disuamkan dan kacau adunan sehingga rata.
  3. Masak di atas api sederhana sehingga kastard mendidih dan kelihatan agak likat.
  4. Sejukkan sebelum digunakan.



Soft Roll

Bahan-bahan :

190 gram tepung high protein
50 gram tepung naik sendiri
30 gram marjerin
100ml susu
30 gram gula kastor
6 gram yis
1 biji telur
3 gram garam


Cara penyediaan :

  1. Satukan tepung dan buat lubang di tengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula dan susu.
  2. Uli campuran tersebut sehingga menjadi doh.
  3. Masukkan marjerin dan teruskan menguli.
  4. Akhir sekali, masukkan garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 hingga 45 minit atau sehingga saiz doh menjadi dua kali ganda.
  5. Setelah direhatkan, pukul doh untuk mengeluarkan angin dan potong doh kepada 35 gram setiap satu.
  6. Uli doh menjadi bentuk bulat dan bakar selama 15 minit pada suhu     180 ̊ C.   
    
  



   
 
 
 


0 comments:

Post a Comment