Cold Appetizer and Dressings
Cold Appetizer merupakan menu hidangan Barat yang penting dan
diambil sebelum menu hidangan utama dihidangkan. Dressings pula menjadi pelengkap bagi sesuatu menu hidangan appetizer yang dapat menambahkan rasa
pada menu hidangan appetizer yang disediakan.
Antara menu hidangan cold appetizer
yang telah dihasilkan pada amali kali ini ialah caesar salad, waldorf salad,
potato salad, deviled egg dan shitake
canape. Dressings yang dihasilkan
pula ialah basic vinaiggrette dan
mayonis.
Dressings
Dua jenis dressings yang telah dihasilkan oleh setiap kumpulan pada amali kali ini ialah basic vinaiggrette dan mayonis.
RESEPI AMALI 5
Pada amali yang kelima ini, unit kami (unit 8) telah menghasilkan tiga jenis menu hidangan iaitu deviled egg, waldorf salad dan shitake canape.
Resepi Cold Appetizer
Bahan-bahan:
3 biji telur
50 ml mayonaise
30g yellow mustard
Garam secukupnya
50g lada/cili
benggala warna merah & hijau
50g bawang
Cara penyediaan :
1. Rebus telur . Kalau nak tekstur telur tu
cantik, letak sedikit cuka dan garam.
2. Potong dua telur yang sudah direbus.
3. Ambil telur kuning dan satukan dalam bekas.
4. Hancurkan telur kuning tersebut. Campur
sekali dengan bahan-bahan lain.
5. Sesuaikan rasa.
Shitake Canape
Bahan-bahan:
20gm cendawan shitake
3 keping roti putih
3 kepingan isi ayam
Turki (dihiris kecil)
5 biji tomato ceri (dihiris)
200g Tuna (di dalam tin)
Daun salad secukupnya
Mayonis secukupnya
Mayonis secukupnya
Cara penyediaan :
1. Roti putih dipotong saiz kecil dan
dipelbagaikan jenis potongan supaya kelihatan menarik. Asingkan.
2. Kemudian hancurkan isi ikan tuna dengan
sudu di atas roti putih yang dilapikkan dengan daun salad. Sapukan pula mayonis
secukupnya di atas inti.
3. Setelah itu susunkan kepingan isi ayam
Turki dan tomato ceri.
4. Akhir sekali, letakkan roti berinti tadi
di atas cendawan shitake yang telah direbus.
5. Sedia untuk dimakan.
Waldorf Salad
Bahan-bahan :
50 ml Chantilly Dressing
250 gm epal merah rangup
65 gm seleri, dipotong dadu kecil
15 gm walnut, dicincang kasar
2 helai daun salad sebagai alas
hiasan (lettuce)
10 gm walnut cincang (hiasan)
Cara penyediaan :
1. Sediakan dressing dan simpan di dalam
refrigerator.
2. Potong epal kepada 1 cm tanpa membuang
kulitnya.
3. Masukkan ke dalam dressing untuk
mengelakkan lebam.
4. Masukkan seleri dan walnut. Gaul
sekata.
5. Susun lettuce di atas pinggan.
6. Letakkan kira-kira 125-175 gm salad di
atas nya dengan menggunakan scoop.
7. Taburkan walnut yang dicincang halus
sebagai hiasan.
8. Simpan di tempat sejuk sehingga masa
menghidang.
Resepi Dressings
Basic Vinaiggrette
Bahan-bahan :
20 ml cuka
½ @ 1 tsp garam
½ tsp lada sulah
35 ml olive oil
Cara penyediaan :
1. Campurkan semua bahan dan kacau hingga
sebati.
2. Kacau lagi sebelum digunakan.
Mayonis
Telur kuning yang dipukul untuk membuat mayonis (Telur kuning dipukul sehingga kelihatan putih) |
Bahan-bahan:
4 biji telur kuning
6 ml cuka
2 tsp garam
2 tsp mustard kering
Secubit cayenne
200 ml olive oil
10 ml cuka
10 ml jus lemon
Cara penyediaan:
- Pukul telur kuning sehingga gebu. Masukkan cuka dan pukul sebati.
- Masukkan bahan-bahan kering dan kacau rata.
- Masukkan salad oil perlahan-lahan sedikit demi sedikit.
- Apabila mayonis memekat, kurangkan kepekatan dengan sedikit cuka. Kacau berselang-seli dengan lebihan minyak.
- Sesuaikan rasa dan kepekatan menggunakan jus lemon.
Consomme
Bahan-bahan :
Bahan-bahan :
100 gm daging lembu
– dikisar
2 biji putih telur
250 ml stok putih
atau perang – disejukkan
100 gm campuran
lik, celery, lobak merah dan bawang
besar dipotong mirepoix
25 gm pes tomato
1 bunjut sachet
1/2 biji onion brule
Cara penyediaan :
1.
Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix,
tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
2.
Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet
dan onion brule.
3.
Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga
telur berkumpul.
4.
Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan
selama 1 – 1½ jam.
5.
Tapis stok tersebut.
6.
Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain
maslin dan paper towel.
7.
Sesuaikan rasanya.
Sachet
Sachet merupakan salah satu bahan yang digunakan untuk membuat consomme. Antara bahan yang digunakan untuk membuat sachet ialah daun bay, lada sulah, batang parsli, bunga cengkih dan thyme.
0 comments:
Post a Comment