Roasted Beef Roulade
- 180 gram Sirloin beef
- 30 gram worcestershire
- 5 gram oregano
- 5 gram thyme
- 50 gram bawang putih
- 25 gram bawang holland
- 50 gram keju mozarella
- 5 gram garam
- 5 gram serbuk paprika
Cara penyediaan:
- Daging mestilah diketuk dengan menggunakan tenderizer.
- Sapukan sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Perap selama 20-30 minit.
- Potong seleri secara julienne dan susun atas daging. Bawang putih dan bawang Holland yang telah dicincang hendaklah ditaur di atas daging bersama keju mozarella.
- Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan kitchen twine menggunakan kaedah trussing.
P/S:
Daging diketuk bertujuan melembutkannya dan mempercepat masa memasak. Penggunaan keju yang berlebihan boleh memberikan rasa masam kepada daging yang hendak dibakar.
Shallot Sauce
Bahan-bahannya:
- 50 gram shallot
- 1helai daun bay
- 5 gram lada hitam
- 30 gram serbuk demiglace
- Air secukupnya
- 5 gram garam
- 5 gram lada sulah
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak zaitun. Saute shallot yang telah dicincang halus bersama daun bay dan peppercorn sehingga naik bau.
- Masukkan demiglace. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
p/s:
Penggunaan demiglace dan peppercorn secara berlebihan boleh memberikan rasa pahit kepada sos.
Chef Selected Vegetables
Bahan-bahannya:
- 50 gram asparagus
- 50 gram cauliflower
- 50 gram tomato ceri
- 30 gram bawang putih
- 20 gram marjerin
- 5 gram garam
- 5 gram lada sulah
Cara penyediaan:
- Potong 1/4 bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
- Celur sayur-sayuran yang telah dipotong. Kemudian saute sehingga cukup masak.
- Perasakan dengan garam dan lada sulah.
Pommes Croquettes
Bahan-bahannya:
- 150 gram ubi kentang
- 1 biji kuning telur
- 1 biji telur
- 15 gram marjerin
- 30 gram tepung
- 50 gram serbuk roti
- 300 mililiter minyak masak
- 5 gram garam
- 5 gram lada hitam
Cara penyediaan:
- Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur marjerin, garam dan lada sulah.
- Bentukkan silinder dan salutkan dengan tepung.
- Celup dengan telur dan salutkan dengan serbuk roti.
- Goreng dengan minyak banyak.
Rice Pilaf
Bahan-bahannya:
- 150 gram beras basmathi
- 10 gram marjerin
- 25 gram bawang merah
- 1 helai daun basil
- 30 gram daun pasli
- 100 mililiter stok ayam
- 5 gram garam
- 5 gram lada sulah
- Air secukupnya
Cara penyediaan:
- Basuh beras sehingga bersih dan toskan.
- Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak dengan api perlahan selama 3 minit.
- Saute beras.
- Masukkan stok ayam bersama daun basil dan pasli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
- Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.
S
0 comments:
Post a Comment