May 6, 2013

Resepi Minggu Ini

Roasted Beef Roulade



Bahan-bahannya:

  1. 180 gram Sirloin beef
  2. 30 gram worcestershire
  3. 5 gram oregano
  4. 5 gram thyme
  5. 50 gram bawang putih
  6. 25 gram bawang holland
  7. 50 gram keju mozarella
  8. 5 gram garam
  9. 5 gram serbuk paprika
Cara penyediaan:
  1. Daging mestilah diketuk dengan menggunakan tenderizer.
  2. Sapukan sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Perap selama 20-30 minit.
  3. Potong seleri secara julienne dan susun atas daging. Bawang putih dan bawang Holland yang telah dicincang hendaklah ditaur di atas daging bersama keju mozarella.
  4. Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan kitchen twine menggunakan kaedah trussing.
P/S: 
Daging diketuk bertujuan melembutkannya dan mempercepat masa memasak. Penggunaan keju yang berlebihan boleh memberikan rasa masam kepada daging yang hendak dibakar. 

Shallot Sauce

Bahan-bahannya:
  1. 50 gram shallot
  2. 1helai daun bay
  3. 5 gram lada hitam
  4. 30 gram serbuk demiglace
  5. Air secukupnya
  6. 5 gram garam
  7. 5 gram lada sulah
Cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak zaitun. Saute shallot yang telah dicincang halus bersama daun bay dan peppercorn sehingga naik bau.
  2. Masukkan demiglace. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
p/s:
Penggunaan demiglace dan peppercorn secara berlebihan boleh memberikan rasa pahit kepada sos. 

Chef Selected Vegetables

Bahan-bahannya:
  1. 50 gram asparagus
  2. 50 gram cauliflower
  3. 50 gram tomato ceri
  4. 30 gram bawang putih
  5. 20 gram marjerin
  6. 5 gram garam
  7. 5 gram lada sulah
Cara penyediaan:
  1. Potong 1/4 bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
  2. Celur sayur-sayuran yang telah dipotong. Kemudian saute sehingga cukup masak.
  3. Perasakan dengan garam dan lada sulah.

Pommes Croquettes

Bahan-bahannya:
  1. 150 gram ubi kentang
  2. 1 biji kuning telur
  3. 1 biji telur
  4. 15 gram marjerin
  5. 30 gram tepung
  6. 50 gram serbuk roti
  7. 300 mililiter minyak masak
  8. 5 gram garam
  9. 5 gram lada hitam
Cara penyediaan:
  1. Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur marjerin, garam dan lada sulah.
  2. Bentukkan silinder dan salutkan dengan tepung.
  3. Celup dengan telur dan salutkan dengan serbuk roti.
  4. Goreng dengan minyak banyak.
Rice Pilaf

Bahan-bahannya:
  1. 150 gram beras basmathi
  2. 10 gram marjerin
  3. 25 gram bawang merah
  4. 1 helai daun basil
  5. 30 gram daun pasli
  6. 100 mililiter stok ayam
  7. 5 gram garam
  8. 5 gram lada sulah
  9. Air secukupnya
Cara penyediaan:
  1. Basuh beras sehingga bersih dan toskan.
  2. Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak dengan api perlahan selama 3 minit.
  3. Saute beras.
  4. Masukkan stok ayam bersama daun basil dan pasli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
  5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.



S


0 comments:

Post a Comment