PETUA MEMASAK
1) Rendam
sayuran yang telah dicelur ke dalam air berisi ais.
Ia
betujuan bagi memastikan sayuran yang telah dicelur tidak overcooked.
2) Tomato
ceri perlu dicelur dalam jangka masa yang singkat.
Tomato
tidak boleh dicelur terlalu lama kerana ia akan menjadi terlalu lembik.
3) Ikan
perlu dibalik-balikkan semasa menggoreng.
Ia
bertujuan bagi memastikan permukaan ikan tidak melekat pada kuali.
4) Ikan
dimasak dengan api yang perlahan.
Ia
bertujuan bagi memastikan isi ikan masak sepenuhnya.
5) Kurangkan
penggunaan lemon dalam penyediaan menu Kiwi
Glaze.
Penggunaan
lemon yang berlebihan akan menjadikan rasa Kiwi
Glaze agak masam.
6) Sayuran
yang ingin ditumis (saute) perlu
dicelur terlebih dahulu.
Memastikan
tekstur sayuran al-dente dan sayuran
kelihatan menarik.
7) Tidak
mengisar buah kiwi semasa proses menyediakan Kiwi Glaze.
Buah
kiwi yang dikisar akan menghilang warna sebenar buah kiwi. Buah kiwi yang telah
dikisar memberikan warna yang agak pudar berbanding warna sebenar buah kiwi.
GLOSARI
0 comments:
Post a Comment