March 25, 2013

RESEPI MINGGU INI

Consomme



Bahan-bahan:
100 gm daging lembu – dikisar                                              
1 -2 biji putih telur                                                                   
500 ml stok putih atau perang – disejukkan                           
100 gm campuran lik, celery, lobak merah dan                       
bawang besar, dipotong mirepoix
25 gm pes tomato                                                                  
1 bunjut sachet                                                                         
1/2 biji onion brulee                                                                




Cara-cara:

1. Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. 
2. Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
3. Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brulee.
4. Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.
5. Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam.
6. Tapis stok tersebut.
7.  Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel.
8. Sesuaikan rasanya.



Seafood Chowder






Bahan-bahan:

60 gm mentega
1 ulas bawang, dipotong dadu
1 biji kentang, dipotong dadu
1  daun bay
500 g makanan laut yang pelbagai, dipotong dadu (udang, daging ketam, ikan)
1 tangkai saderi
1 ½  cawan susu
1 ½  cawan stok ikan
1 cawan krim
Garam dan lada sulah





Cara-cara:
1.                  Cairkan mentega dalam periuk. Tumis bawang sehingga naik bau.
2.                  Tambah kentang dan daun bay. 
3.                  Tambah makanan laut dan saderi dan tumis selama 5 minit. 
4.                  Tambah susu dan stok ikan, renehkan dengan api perlahan sambil kacau. 
5.                  Tunggu sehingga mendidih sebelum masukkan krim. 
6.                  Keluarkan daun bay. 
7.                  Sesuaikan rasa dan boleh dihidang.
8.                  Jangan biarkan sup mendidih selepas krim telah ditambah. 



Garlic Bread






Bahan-bahan ( 15 keping )

Roti france
2 ulas bawang putih
2 sudu besar mentega
Parsley kering secukupnya

Cara-cara :
  1. Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  2. Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.
  3. Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.
  4. Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter . Lepas tu taburlah daun parsley. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C 


Prawn Coctail















Bahan-bahan :
Udang bersaiz sederhana                    100 gm
Mixed salad                                        100 gm
Hirisan lemon                                      1 keping
Mayonis                                              45 gm
Capers                                                 5 gm
Gherkin                                               5 gm
Sos cili                                                 1 tbsp


Cara-cara :
1. Buang kulit udang tanpa membuang bahagian ekor.
2. Devein bahagian belakang udang.
3. Blanch udang dan pastikan tidak overcook.
4. Hidangkan bersama mixed salad dan sos thousand island (mayonis + sos cili + capers + gherkin).






0 comments:

Post a Comment