March 18, 2013

Resepi Sos (Mesti Cuba!!!)

Sos Veloute


Bahan-bahan:
25 gm Marjerin/mentega
25 gm Tepung gandum
500 ml Stok putih (ayam/ikan)
Garam

Cara penyediaan:
1. Cairkan marjerin dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi blond roux.  Angkat blond roux dari dapur dan biarkan ia menyejuk.
3. Panaskan stok sehingga mendidih, masukkan blond roux ke dalam stok.  Kecilkan api dan renihkan selama satu jam.  Sesuaikan rasa.
4. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.
5. Pintal kain maslin untuk mendapatkan sos.

Sos Bechamel


Bahan-bahan:
25 gm Margerin/mentega
25 gm Tepung gandum
500 ml Susu UHT
1/2 biji Bawang besar
1 helai Daun bay
3 biji Bunga cengkih
Garam
Lada sulah

Cara penyediaan:
1. Cairkan mentega dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi white roux.  Angkat dan sejukkan.
3. Panaskan susu sehingga suam, masukkan onion piquet (bawang besar, daun bay dan cengkih) ke dalamnya.  Masukkan susu suam sedikit demi sedikit ke dalam white roux dan kacau sehingga licin.  Masak selama 30 minit.  Sesuaikan rasa.
4. Keluarkan onion piquet dari dalam sos.
5. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.

Sos Espagnole


Bahan-bahan:
500 ml Stok perang
25 gm Marjerin/mentega
25 gm Tepung gandum
20 gm Tomato puri
50 gm Bawang besar
25 gm Lobak merah
25 gm Seleri
Sachet
Garam

Cara penyediaan:
1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux.  Sejukkan dan masukkan tomato puri.  Kacau sehingga sebati.
3. Panaskan stok, atas api perlahan.  Masukkan stok ke dalam brown roux dan kacau sehingga mendidih.  Masukkan sachet.
4. Tumiskan mirepoix (bawang besar, lobak merah dan seleri) sehingga perang, angkat dan toskan minyaknya.
5. Masukkan ke dalam sos dan rendidihkan selama 1-2 jam.  Buangkan kekotoran jika perlu.
6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.

Sos Hollandaise


Bahan-bahan:
30 ml Cuka
1 1/2 tsp Lada hitam hancur
120 ml Air
6 biji Kuning telur
340 gm Clarified butter
30 ml Jus lemon
Garam

Cara penyediaan:
1. Panaskan cuka bersama lada hitam hancur sehingga 1/3 daripada kuantiti asal.  Masukkan air dan sejukkan.  Tapis menggunakan penapis terendak dan kain maslin.
2. Pukul kuning telur menggunakan whisk, masukkan dalam cecair tadi dan kacau sehingga masak di atas air suam.
3. Masukkan clarified butter dan kacau sehingga sebati.  Masukkan jus lemon. Sesuaikan rasa.  Letak di tempat yang suam sebelum menghidang.

Sos Tomato


Bahan-bahan:
375 ml Stok perang
10 gm Marjerin/mentega
10 gm Tepung gandum
125 gm Tomato puri
1 ulas Bawang putih
100 gm Bawang besar
50 gm Lobak merah
50 gm Seleri
1 helai Daun bay
0.5 gm Thyme
Garam
Lada sulah

Cara penyediaan:
1. Cairkan mentega dalam periuk di atas api perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux.  Sejukkan brown roux. 
3. Cairkan mentega di dalam periuk di atas api dan masukkan mirepoix, tomato puri dan bawang putih.  Tumiskan sehingga keperangan.
4. Masukkan stok ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendidih.
5. Renehkan selama satu jam, sesuaikan rasa dan sejukkan.
6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.






2 comments: