Formula
Vinaigrette
Kenapa
kita perlu mengikuti nisbah 3:1 bagi menghasilkan vinaigrette? Tujuannya adalah untuk memastikan vinaigrette yang dihasilkan tidak terlalu masam dan mempunyai rasa
yang tajam (menusuk). Untuk pengetahuan semua, formula ini tidak tetap dan
boleh diubah mengikut citarasa.
Bagaimana
memastikan vinaigrette yang
dihasilkan adalah bersesuaian dengan salad yang hendak dihasilkan? Caranya amat
mudah. Campurkan daun salad bersama vinaigrette
yang telah dihasilkan. Sekiranya rasanya
terlalu masam, minyak boleh ditambahkan ke dalam vinaigrette tadi.
Bak
kata orang bijak pandai dalam bengkel masakan:
Minyak???
Minyak
apa yang boleh digunakan? Selalunya, mana-mana minyak yang dikelaskan sebagai vegetable oil atau salad oil boleh digunakan untuk menghasilkan basic vinaigrette. Neutral-flavored oil juga boleh digunakan. Contohnya,
minyak jagung ataupun minyak soya. Namun, terdapat satu lagi minyak yang boleh
digantikan dengan salad oil atau vegetable oil. Minyak itu ialah minyak
zaitun. Gunakan extra virgin olive oil.
Cuka??
Cuka
yang biasa digunakan ialah cuka putih. Antara lain, cuka buah-buahan boleh juga
digunakan. Cuka beras turut sesuai digunakan.
Jus
lemon??
Jus
lemon adalah bahan tambahan yang sangat sesuai untuk ditambahkan ke dalam vinaigrette. Ini kerana, jus lemon dapat
meningkatkan rasa sedap pada cuka. Boleh atau tidak menggunakan jus lain??
Sebenarnya boleh, namun, jus lemon dipilih kerana kandungan asidnya yang tinggi
(masam).
Seasoning??
Seasoning yang biasa digunakan ialah garam dan
lada sulah. Namun, boleh juga ditambah dengan lada hitam, paprika mahupun biji
seleri. Madu juga boleh digunakan sebagai seasoning.
Madu dapat menstabilkan ikatan (campuran) di antara minyak dan cuka.
Mencampurkan
vinaigrette??
Cara
yang paling mudah menyediakan vinaigrette
ialah menggunakan pengisar. Namun,
sekiranya tiada pengisar, hand whisk dan
mangkuk boleh digunakan. Elakkan untuk
menggunakan mangkuk aluminium. Ini bertujuan mengelakkan asid yang berada dalam
cuka bertindak balas dengan aluminium. Secara tidak langsung, rasa seperti besi
pada vinaigrette dapat dielakkan.
0 comments:
Post a Comment