RESEPI MINGGU INI
Pan Fried Sea Bass served with Kiwi Glaze accompanied with Crispy Hash Brown and Chef
Selected Vegetables
Pan Fried Sea Bass
Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap
- 30 ml minyak zaitun
- Serbuk lada hitam
- Garam secukupnya
Cara Penyediaan :
- Buang sisik ikan.
2. Lakukan proses fillet pada ikan.
3. Ikan yang telah siap di fillet.
4. Perap ikan dengan minyak zaitun, lada hitam dan garam.
5. Goreng ikan dengan menggunakan minyak tohor.
Kiwi Glaze
Bahan-bahan :
- 200 gm buah kiwi
- 20 gm lemon
- 60 gm mentega
- 1 biji bunga lawang
- Garam secukupnya
- Lada sulah secukupnya
Cara penyediaan :
- Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan didihkan sehingga sedikit pekat.
- Perasakan dengan garam dan lada sulah.
Crispy Hash Brown
Bahan-bahan :
- 300 gm ubi kentang
- 30 ml minyak zaitun
- 30 gm mentega
- 10 gm garam
- 8 gm lada sulah
- Kupas kulit kentang. Parut kentang dan keluarkan air atau lembapan yang terdapat pada kentang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng kentang di dalam kuali sehingga keperangan.
- Perasakan dengan garam dan lada sulah.
Chef Selected Vegetables
Bahan-bahan :
- 50 gm tomato ceri
- 50 gm brokoli
- 50 gm asparagus
- 30 gm marjerin
- 20 gm bawang putih
- Garam secukupnya
- Lada sulah secukupnya
- Celur sayuran sehingga agak masak
- Kemudian, saute sayuran yang telah dicelur.
- Perisakan dengan garam dan lada sulah.
0 comments:
Post a Comment