KLASIFIKASI IKAN
a) Ikan berisi putih (white fish)
- Terdapat di kawasan tropika dan subtropika.
- Kandungan lemak yang rendah iaitu kurang daripada 5 % dan lemaknya tersimpan dalam hati ikan yang menjadikan isinya berwarna putih.
- Contoh ikan : kod, merah, parang, senangin, bawal putih
Ikan senangin |
Ikan bawal putih |
b) Ikan berminyak (oily fish)
- Mengandungi kandungan lemak di antara 10 - 25 %.
- Kaya dengan lemak tak tepu.
- Flesh adalah lebih gelap dan berwarna hitam kerana kandungan lemak yang tinggi di seluruh isinya yang menjadikannya berwarna kehitaman.
- Mengandungi lebih banyak kandungan nutrisi berbanding ikan berisi putih.
- Contoh : salmon, sardin, tongkol, tenggiri, cencaru
Ikan tenggiri |
Ikan cencaru |
Ikan sardin |
BENTUK IKAN DI PASARAN
1) Fillet
Fillet |
- Potongan ikan tanpa tulang
- Kulit boleh dibuang ataupun tidak dibuang
2) Drawn Fish
Drawn Fish |
- Organ dibersihkan dan ekor, kepala dan sirip tidak dibuang.
3) Processed
Processed fish |
- Ikan yang telah diproses contohnya ikan dalam tin.
- Merupakan ikan yang setengah masak.
4) Dressed Fish
Dressed fish
|
0 comments:
Post a Comment