RESEPI MINGGU INI
Spicy Roasted Chicken served with Mushroom Black Pepper Sauce accompanied with Mashed Potato and Chef Selected Vegetables
Bahan-bahan :
- 2 ketul chicken whole leg
- 30 ml olive oil
- 20 gm Serbuk paprika
- 5 gm oregano
- 1 biji lada benggala
- 5 gm thyme
- 5 gm garam
- 5 gm lada hitam
Cara penyediaan:
- Panaskan oven kepada 200̊ C.
- Perapkan ayam ke dalam mangkuk dengan thyme, oregano, olive oil dan paprika selama 30 minit.
- Cucuk ayam menggunakan pisau bertujuan mempercepatkan masa memasak.
- Letakkan ayam di dalam dulang pemanggang dan bakar selama 45 minit atau sehingga ia benar-benar masak.
Mushroom Black Pepper Sauce
Bahan-bahan :
- 100 gm cendawan butang
- 50 gm bawang Holland (chopped fine)
- 10 gm bawang putih
- 1 helai daun bay
- 90 gm marjerin
- 75 gm demi glace
- 50 gm ground black pepper
- 5 gm garam
- 5 gm lada hitam
Cara penyediaan :
- Panaskan mentega. Kemudian saute bawang Holland dan bawang putih dan masukkan daun bay serta cendawan yang telah dihiris nipis.
- Setelah naik bau, masukkan demi glace dan lada hitam hancur. Kacau sehingga pekat dan perasakan.
Mashed Potato
Bahan-bahan :
- 380 gm ubi kentang
- 220 ml susu segar
- 40 gm marjerin
- 3 gm freshly grated nutmeg
- 5 gm garam
- 5 gm lada hitam
Cara penyediaan :
- Kupas kulit kentang. Rendamkan dalam air setelah dipotong dua.
- Rebus kentang di dalam air bercampur garam sehingga empuk. Toskan.
- Tambahkan marjerin dan susu yang telah disuamkan ke dalam kentang. Lenyek sehingga sebati.
- Perasakan dengan garam dan lada hitam.
- Bentukkan mashed potato menggunakan sudu.
Chef Selected Vegetables
Bahan-bahan :
- 50 gm tomato ceri
- 50 gm brokoli
- 50 gm asparagus
- 30 gm marjerin
- 3 gm garam
- 5 gm lada hitam
Cara penyediaan :
0 comments:
Post a Comment