Pasta
Pasta
ialah sejenis mee ataupun makanan asas bagi masakan tradisional Itali.
Kebiasaannya, pasta dibuat daripada tepung gandum durum yang dicampurkan dengan air. Doh ini yang dihasilkan tanpa
menggunakan bahan penaik. Pasta terbahagi kepada dua iaitu pasta kering dan
pasta segar. Telur ayam merupakan sumber cecair dalam pembuatan pasta segar.
Pasta kering mahupun segar mempunyai pelbagai bentuk yang berbeza. Bentuk pasta
yang biasa didapati ialah panjang, pendek, tiub, leper, mini dan pelbagai bentuk
menarik.
Terdapat tiga kategori pasta dalam masakan
Itali. Ketegorinya ialah pasta asciutta,
pasta in brodo dan pasta al forno.
Pasta asciutta ialah pasta yang dimasak dan dihidang di dalam pinggan
bersama sos sebagai perasa. Pasta in
brodo ialah pasta yang menjadi bahan di dalam hidangan sup. Manakala pasta al forno ialah hidangan pasta yang
dibakar.
Pasta merupakan hidangan yang ringkas dan
mudah disediakan. Hidangan pasta banyak
divariasikan dan dijadikan hidangan makan tengah hari mahupun makan malam.
Apabila memilih pasta untuk dihidangkan bersama sos, terdapat beberapa
peraturan yang boleh dijadikan panduan. Panduan pertama sos ringkas sesuai
untuk pasta yang panjang dan halus. Manakala, sos yang lebih pekat sesuai untuk
pasta yang tebal. Seterusnya, sos tidak boleh melebihi daripada kuantiti pasta.
Kategori Pasta
Pasta terbahagi kepada dua
iaitu pasta kering dan pasta segar.
Penyimpanan Pasta
Penyimpanan
pasta adalah bergantung kepada tempoh ia diproses. Pasta yang belum dimasak
boleh disimpan selama setahun (pasta kering). Pasta mesti disimpan dalam bekas
kedap udara, disimpan di tempat yang kering dan sejuk. Bagi pasta yang sudah
dimasak, pasta hanya boleh disimpan selama lima hari di dalam bekas kedap udara
yang diletakkan di dalam peti sejuk.
Pasta Homemade
Langkah 1
Campurkan 2 cawan tepung
serbaguna dan ¼ sudu teh garam di atas pastry
board. Pukul 3 biji telur, 1 sudu makan susu dan 1 sudu teh minyak zaitun
di dalam mangkuk. Tuang campuran tadi di atas tepung dan uli sehingga menjadi
doh.
Langkah 2
Uli doh sehingga doh
lembut dan kenyal. Pastikan tepung ditaburkan di atas pastry board. Tambah tepung sekiranya doh masih melekat. Balut doh
menggunakan plastic wrap dan biarkan
selama 15 minit.
Langkah 3
Uli doh dan leperkan doh
sehingga 1/8 inci tebal.
Langkah 4
Potong doh dengan pisau
tajam.
Langkah 5
Keringkan pasta
sekurang-kurangnya 3 jam dan simpan di dalam bekas kedap udara pada suhu bilik
selama 4 hari. Pasta siap digunakan untuk sebarang hidangan.
Merebus Pasta
Langkah 1
Isikan 2/3 air di dalam
periuk. Bagi mengurangkan masa memasak, gunakan air panas.
Langkah 2
Masukkan
garam. Satu atau dua sudu teh garam sudah mencukupi.
Langkah 3
Masukkan pasta dan kacau
menggunakan senduk.
Langkah 4
Pastikan pasta sudah
masak (al-dente) dan toskan. Pastikan
pasta disejukkan di dalam ais. Ini bertujuan mengelakkan pasta terlalu masak (overcooked).
Langkah 5
Lumurkan
pasta dengan minyak.
0 comments:
Post a Comment